Het zwarte schaap

Boeken    Interviews       Columns        

 

Een zwart schaap brengt kleur in de organisatie

De reis gaat naar Radio Kootwijk op de Veluwe voor een ontmoeting met Heidy Torrelli van de Droomfabriek. Wat een fraaie plek! Op een zonnige dag, midden in een stuk oer-Hollandse natuur. Hoe mooi kan het leven zijn.


Ons kennismakingsgesprek hebben we, na de welkomstkoffie, al wandelend over het glooiende heidelandschap. Al filosoferend over de schoonheid van organiseren en over de ongemakken van organisaties, raken we bij toeval in een kudde schapen verzeild. We staan er even bij stil en genieten van de werkelijk zuivere belevenis van de natuur.


Dan trekt het enige zwarte schaap onze aandacht. Niet dat het zwarte schaap dat bewust doet, maar het is meer onze lens van kijken. Traditioneel zou het zwarte schaap immers het ‘buitenbeentje van de groep’ zijn. De paria die je liever uitsluit en wegpest.


Hier, nu, nemen we wat anders waar. De schapen, of zij nu wit of zwart zijn, maakt het geen fluit uit welke kleur ze hebben. Je bent een schaap of je bent geen schaap. Dat is belangrijk.


Het toeval wil ook nog eens dat het zwarte schaap in het midden loopt. Volledig opgenomen door de groep. Veilig en beschermd. Hij geeft kleur aan de groep. Zo kan het ook.