Klaar voor elk weertype

Boeken    Interviews       Columns        

 

slecht weer? Er bestaat alleen slechte kleding!

Jako Tore, eigenaar van de kleine camping Eidet Sjocamp, is zelf net drie dagen terug van een winterreces in Frankrijk. Dat mag ook wel als Noor op de Vesteralen, een Noorse eilandengroep in een ruig gebied boven de poolcirkel. Het kan daar bar en boos zijn. Ik ben dan al zeker twee weken met nogal wat regen en kou op de terugweg van de Noordkaap. Wat hij van het weer vindt, vraag ik hem. “Prima, want er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kleding!”. Ah, dat is nog eens een andere kijk.


Mijmerend valt mij vervolgens op dat ik al wekenlang geen weerbericht heb gezien of naar een voorspelling heb verlangd. In tegendeel, het is heerlijk elke dag dat te doen wat past bij het weertype van dat moment. Want er is altijd wel wat moois te doen. Bij regen kilometers maken, bij zon een dagje blijven waar je bent. Steeds genieten en telkens op een andere manier. Wat ook blijkt is dat het niet druk zijn met weervoorspellingen veel tijd en onzekerheid scheelt. Wat kunnen we daar een hoop tijd mee volpraten en daarna weet je het nog niet zeker. Bovendien, als je geen verwachtingen hebt zijn er ook geen teleurstellingen. Daarvoor in de plaats let je meer op de omstandigheden van de dag, van het moment, en pas je je soepel aan. Je hebt namelijk geen last van plannen die je vanwege die verwachtingen gemaakt zou hebben.


Hoe is dat in organisaties? Zouden we in ons werk eigenlijk ook niet doorschieten met druk zijn met verwachtingen, inschattingen en daarop gebaseerde plannen? Zouden we in ons werk daardoor misschien te weinig aandacht hebben voor de  veranderingen in de actuele werkelijkheid? Of kunnen we beter de lijn van onze Noorse vriend volgen en zorgen voor goede kleding zodat we elk weer in de organisatie aankunnen. Het werkt wel zo ontspannend. Net als op vakantie. Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.


(Is tegelijkertijd ook verschenen op www.organisatieactivist.nl)