Managen op basis van vertrouwen

Boeken    Interviews       Columns        

 

Fokke Wijnstra, netwerkorganisatie Finext


‘Hoe harder je controleert, hoe meer weerstand je oproept’


De netwerkorganisatie Finext in Voorburg houdt zich bezig met het vergroten van de toegevoegde waarde van financials en de financiële functie van organisatie. Het bedrijf doet dat met 170 professionals. Vertrouwen en transparantie zijn bij Finext onlosmakelijk met elkaar verbonden.


“Alle ruimtes en bedrijfs-, project- en persoonlijke gegevens zijn voor iedereen toegankelijk – afgezien van vertrouwelijke informatie van klanten, die blijft binnen de teams,” vertelt Finext-strateeg Fokke Wijnstra. “Door de openheid – of soms het ontbreken daarvan – is zichtbaar waar kansen liggen en waar het wringt. Onze ‘zachte’ waarden zijn eigenlijk onze ‘harde’ normen.”


Finext heeft volgens Wijnstra een zeer sterke cultuur met sets van waarden die de collega’s vrijheid en vertrouwen geven en de ondernemerskwaliteiten stimuleren. “De set ‘respect en vertrouwen’ is er daar één van. Ons paradigma is loslaten, het laten ontstaan. De collega’s hebben het vertrouwen deze ruimte te nemen.

Immers: hoe harder je controleert, hoe meer weerstand je krijgt. Je ziet vaak dat mensen zich voegen naar de controle van anderen en blokkeren. Beter is vertrouwen te hebben en ze zelf de structuren, teams, rollen, ontmoetingen en opleidingen te laten bepalen.”


Geen afdelingen


Finext heeft dan ook geen organisatiestructuur en geen afdelingen. Wijnstra: “Bij ons is de informele organisatie dé organisatie. Als je zaken vastlegt, stollen ze. Uiteraard hebben we ook bepaalde zaken geregeld en gelden er afspraken. Er is een basisstructuur om talent en ambitie te organiseren: we sturen als het ware de voedingsbodem. Finext heeft een goed pand in het Park de Werve in Voorburg en uitstekende ICT-voorzieningen.


We houden vier keer per jaar een bijeenkomst met een dwarsdoorsnede van het bedrijf om de visie en missie te herijken. En één keer per maand zit het operationele team aan tafel om besluiten te nemen over onderwerpen die het hele bedrijf of meerdere teams raken, denk aan mobiliteit of het ontwerp van de huisstijl.”      

    

De sterke cultuur en waarden van Finext bieden overigens geen garantie. “Ook bij ons gaat het wel eens mis,” aldus Wijnstra. “Onlangs werd een cadeaubon gestolen. Een eerste reactie was: ‘We moeten ze achter slot en grendel bewaren.’ Doe je dat, dan wantrouw je impliciet alle medewerkers. We hebben toen besloten ze gewoon onbewaakt te laten.”

Op de vraag of managen op basis van vertrouwen overal toegepast kan worden, is het antwoord van Wijnstra helder: “Ja! Als je teruggaat naar de kern van een organisatie – de waarden – zie je waar de mogelijkheden liggen. Ook adviseer ik het aantal regels eenvoudig en beperkt te houden, zodat collega’s de ruimte – dus vertrouwen – hebben.”
Het hele artikel: 

Artikel Managen op basis van vertrouwen in HR Strategie 200909.pdf