De kikkers zijn laat dit jaar  

Boeken    Interviews       Columns        

 

De natuur kent geen planning

De camping ‘Daske’ is kleinschalig. Zo eentje van geen-seizoenplaatsen, veel natuur en aandacht voor de wensen van wandel- en fietstrekkers. En een vijver vol planten en leven. Net als de omgeving nogal divers. Je merkt aan alles dat deze stek met hart en ziel is opgebouwd door Els Wárlám en Martien Pater.


Met Martien raak ik aan de praat over zijn uitvindingen als de houten klapschaats en de smartcap. Verder bespreken we, hoe kan het ook anders, het weer van de laatste tijd. Al keuvelend zegt Martien: “De kikkers zijn laat dit jaar”.


Even neig ik in zijn gedachte mee te gaan, maar er ontstaat kortsluiting in mijn hoofd. Spanning tussen de rede en het gevoel. Hoezo de kikkers zijn laat? Weten zij veel? Dus luister ik later in de avond naar de kikkers als zij luidkeels de aandacht trekken. Ook zij keuvelen er lustig op los.


Het lijkt te gaan over de zin en onzin van de diersoort mens die voor alles een planning heeft. Zelfs voor de natuur. Wat de kikkers echter betreft zijn zij in de tijd gezien precies op het juiste moment daar waar ze moeten zijn. En wel heel exact! Namelijk wanneer de tijd rijp is. Eerder was te het koud. Wat later mis je de kans op goed voedsel. Niet te vroeg en niet te laat. Hoe natuurlijk wil je het hebben?


Wat kunnen we met deze kikkerlogica? Continu waarnemen van de omstandigheden geeft blijkbaar de juiste timing voor je voorgenomen acties aan. Je kan best iets van plan zijn maar het juiste moment laat zich niet in een planning vatten. De milestones, de deadlines en targets laten zich niet afdwingen. Ze zijn pas werkelijkheid als de tijd rijp is. Zou dit kunnen gelden voor projecten, veranderprocessen of verkoopdoelen? Zou de vergelijking voor organisaties opgaan?


Op vakantie weten we het wel. Ik denk dat de kikkers nooit te vroeg of te laat zijn. Altijd op tijd.


Ook verschenen op www.organisatieactivist.nl en www.duurzaamnieuworganiseren.nl