De jongen is aan het rijpen

Boeken    Interviews       Columns        

 

Boek ‘halverwege’, 2003

interview door David Jan van stolk (auteur)

uitgegever Ilse engwirda, de baak

"De eerste keer dat ik herkende dat ik in een andere fase kwam was toen mijn zoon harder zwom dan ik. Ik was toen trots, maar als ik het nu terugfilm heeft me dat meer geraakt dat ik dacht. Nu moest ik de andere generatie voor laten gaan. Een tweede moment is mijn leesbril. Ik ben iemand die de situatie van het leven heel makkelijk accepteert. Toch heb ik het drie jaar gehad over die leesbril. Aandacht trekken. Blijkbaar moest ik ermee leren leven dat ik tot de generatie behoor die een leesbril nodig heeft. In die fase zijn het allemaal ontkenningen. Voor mij was het erkennen van de volgende fase een proces. Dat duurde wel acht jaar. Er zitten wel krasjes in die periode, merktekens, maar in essentie was het evolutionair.

Steeds vaker hoor ik nu dat ik senior ben. Ik ben twintig jaar directeur geweest, heb allerlei bedrijfjes opgericht. En de laatste jaren boeide het niet meer zo. Nu zoek ik meer de jonge mensen op, en werk ik vanuit een master-rol. Ik vind mezelf minder snel, maar ik geef wel kwalitatieve input. Het is niet rustiger aan, wel gebalanceerder en gerichter. Ik ben zuiniger geworden op mijn energie. Met rust inbouwen ben je beter in staat dingen te doen. Ik bouw extra tijd in om mensen echt te kunnen ontmoeten. 

Voor deze kentering dacht ik dat het leven nog lang niet op was. Nu besef ik dat er beperkte tijd is. De schaarste doemt op. En daarmee voel ik de noodzaak tot focus en verdieping. Mijn eigen ontwikkeling is meer op de voorgrond gekomen. Ik reflecteer vaker: was het leuk? Dat doe ik om duidelijker te krijgen of ik doe waar ik goed in ben, of ik de dingen doe die me drijven. De mens is eigenlijk in al zijn leeftijden een compleet wezen, maar kristalliseert meer uit en formuleert beter. Dat formuleren van mijn eigen gedachten, daar ben ik mee bezig. Ik raak ook steeds vaker aan het schrijven. Dat gaat ook over het doorgeven van je kennis. Je moet alleen vastpakken wat bij je hoort. Daar ben ik intensief mee bezig. Zo word ik steeds duidelijker over mezelf. Deze jongen is aan het rijpen."


isbn 9076319294