Geld maakt meer kapot dan je lief is

Boeken    Interviews       Columns        

 

Een parallel met drankzucht

Jan lust wel een borreltje. Voor de gezelligheid. En wie niet? Een borreltje aan het eind van de dag, een wijntje bij het diner met kaarsen en laat in de avond nog een glas bij de open haard. Het pas bij de sfeer, de ontspanning en het samen zijn. Maar Jan lust er wel meer van. Jan wordt lastig en vervelend vrolijk. Het gaat niet meer om de sfeer, de ontspanning en het samen zijn. De drank is het doel en dat wordt tegelijk ontkend. Niet Jan maar jij hebt er last van. De hele omgeving heeft er last van. Van een goede sfeer is geen sprake meer. Dat is jammer en daar wil je graag wat aan doen.


Jan helpen blijkt een zinloze optie, want Jan ontkent het probleem. Het op de agenda zetten, het probleem aankaarten blijkt een averechts effect. De drank gaat onder de tafel en wordt schijnbaar onzichtbaar maar het probleem komt des te heftiger terug.


Mensen die het kunnen weten zeggen dat in dit geval Jan toch echt eerst zelf tot inzicht moet komen. Tot inkeer. Het beste zou zijn: contact te houden en tegelijk Jan te negeren. Ga niet helpen want je zou er zelf aan onder door gaan.


De parallel met geld dringt zich op. Geld is fijn. Ik houd wel van wat geld. De ondernemer Benno van Ingen zei eens in een interview: “Als bij mij een ton voor de deur staat, doe ik gewoon open. Maar winst maken is nooit het doel, altijd het gevolg”. Het moet wel leuk ondernemen blijven. Pas als geld de enige drijfveer wordt dan verandert er iets fundamenteels en komt er iets vernietigends. Ondernemende teams vallen door ruzie uit elkaar. Zakelijke partners breken bruut. Probeer iemand die geld in de hoofdrol zet maar eens te bereiken. Geld maakt meer kapot dan je lief is.